poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto Cappucino

To jest ciasto którego nigdy nie odmówię:) Biszkopt z kremem o delikatnie kawowym posmaku z warstwą kokosową. Mniam :)




Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
czubata szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao

Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dag kokosu
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy - bez cukru
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
margaryna
2 łyżeczki kawy cappucino

Sposób wykonania:

Biszkopt:
  1. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i powoli żółtka, następnie delikatnie pomieszać z mąką (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao).
  2. Przelać ciasto do brytfanny i piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto kokosowe:
  1. Ubijamy białka, dodajemy cukier, kokos i proszek do pieczenia. Piec ok 30 min. w 180 stopniach.
Krem:
  1. Część mleka wymieszać z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami, powoli wlewać do gotującego się mleka mieszając na jednolitą budyniową masę.
  2. Margarynę zmiksować na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń a następnie kawę.
Biszkopt dzielimy na dwie części. Układamy warstwowo: biszkopt- krem- kokosowe ciasto- krem i na to biszkopt. Całość polewamy polewą czekoladową. Pod polewę możemy rozsmarować bardzo cienko jakieś kwaskowe powidła, wtedy całość smakuje wyśmienicie.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. wow, sądząc po pierwszym zdjęciu musi być anielsko pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z łyżeczki kakao taki ciemny biszkopt?? nie wierzę ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszna uwaga powinno być: łyżka :)

      Usuń