Ciasto Cappucino
To jest ciasto którego nigdy nie odmówię:) Biszkopt z kremem o delikatnie kawowym posmaku z warstwą kokosową. Mniam :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
czubata szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dag kokosu
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy - bez cukru
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
masło
2 łyżeczki kawy cappuccino
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
czubata szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dag kokosu
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy - bez cukru
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
masło
2 łyżeczki kawy cappuccino
Sposób wykonania:
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i powoli żółtka, następnie delikatnie pomieszać z mąką (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao).
- Przelać ciasto do brytfanny i piec ok 30 minut w 180 stopniach.
- Ubijamy białka, dodajemy cukier, kokos i proszek do pieczenia. Piec ok 30 min. w 180 stopniach.
- Część mleka wymieszać z cukrem, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami, powoli wlewać do gotującego się mleka mieszając na jednolitą budyniową masę.
- Masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń a następnie kawę.
Smacznego :)
Wyglada zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńwow, sądząc po pierwszym zdjęciu musi być anielsko pyszne :)
OdpowiedzUsuńz łyżeczki kakao taki ciemny biszkopt?? nie wierzę ..
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga powinno być: łyżka :)
Usuń