Drożdzówka z czereśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast, uwielbiam go pod każdą postacią, czy to z owocami, budyniem, serem, marcepanem itp. Jak dla mnie jest to bardzo proste ciasto i zazwyczaj piekę tak jak moja mama - czyli niby z przepisu ale "na oko":) Przepis na ciasto, który tu podaję jest dla mnie bazą do której dodaję to na co mam ochotę. Pierwszy raz piekłam drożdżówkę z czereśniami i muszę powiedzieć, że smakuje bardzo dobrze, nie pobije jednak smaku drożdżówki z jagodami i aroniami:)
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szkl. mleka,
5 dag drożdży,
1/2 masła
1 jajko, 1 żółtko
1/2 szkl. cukru
sok z cytryny
cukier waniliowy
czereśnie
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
ok 60g masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i żółtko. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać, do drożdży dodajemy ok 2 łyżek cukru i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Do miski wlewamy drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając mleka i masła i sok z połówki cytryny. Wyrabiając ciasto staramy się je jak najbardziej napowietrzyć. Jeśli wydaje nam się za gęste dodajemy więcej mleka, jak za rzadkie to mąki. Po wyrobieniu czyli po ok 15 min wierzch ciasta posypujemy lekko mąką i przykrywamy np ściereczka czekamy aż wyrośnie - czyli podwoi swoją objętość.
2. Kruszonkę robi się bardzo prosto, wszystkie składniki do miseczki i rozcieramy w palcach.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, następnie wsypujemy owoce i na to kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika na ok 40 min w 180 stopni.
Smacznego!
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szkl. mleka,
5 dag drożdży,
1/2 masła
1 jajko, 1 żółtko
1/2 szkl. cukru
sok z cytryny
cukier waniliowy
czereśnie
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
ok 60g masła lub margaryny
Wykonanie:
1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i żółtko. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać, do drożdży dodajemy ok 2 łyżek cukru i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Do miski wlewamy drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając mleka i masła i sok z połówki cytryny. Wyrabiając ciasto staramy się je jak najbardziej napowietrzyć. Jeśli wydaje nam się za gęste dodajemy więcej mleka, jak za rzadkie to mąki. Po wyrobieniu czyli po ok 15 min wierzch ciasta posypujemy lekko mąką i przykrywamy np ściereczka czekamy aż wyrośnie - czyli podwoi swoją objętość.
Smacznego!
Musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com