Frappe - kawa na zimno

Będąc na Krecie pierwszy raz piłam tą kawę, w takie upalne dni jak dzisiaj to najlepsze rozwiązanie dla tych którzy chcą się pobudzić przy takiej temperaturze:) Kawę robi się bardzo prosto, jeśli ma się odpowiedni przyrząd - specjalny mikserek (zakończony falistym kółeczkiem), ale jak się nie ma to trzeba wymyślić czym to można zastąpić. Ja użyłam końcówki to ubijania od blendera i udało się:) Z braku kostek lodu ani lodów, zrobiłam na szybko z zimną wodą i mlekiem.




Składniki:
kawa rozpuszczalna,
woda,
lód,
opcjonalnie: cukier, mleko, lody waniliowe - 1-2 gałki,

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy 2-3 łyżeczek kawy w zależności jak mocną lubimy, wlewamy odrobinę wody tak na wysokość ok 1 cm, możemy dosypać cukier jak chcemy i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach do momentu aż wszystko zamieni nam się w piankę. Teraz dodajemy to co chcemy, czyli: wodę, mleko, kilka kostek lodu albo 1-2 gałki lodów waniliowych.

I gotowe do picia:)





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty