czwartek, 13 czerwca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przyszedł czas na ciasta i desery z owocami. Rozpoczął się mój ulubiony sezon kiedy jest tyle owoców do jedzenia, że trudno zdecydować co i pod jaką postacią zjeść:) Dzisiaj postanowiłam upiec kruche ciasto z rabarbarem, aby wzbogacić smak, dodałam truskawki. W oryginalnym przepisie jest śmietana, ale z braku dodałam jogurt naturalny i też wyszło. Ciasta wychodzi dużo, jak ktoś nie lubi takiego, może zmniejszyć proporcje.  Ciasto to można podać z gałką np. waniliowych lodów, smakuje wtedy nieziemsko.




Składniki:
3 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 jajka, 2 żółtka
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

owoce - rabarbar-ok. 4 lasek, truskawki

Wykonanie:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.



2. Gotowe ciasto kroimy na dwie części, większa będzie na spód, mniejsza na wierzch. Wkładamy na chwile do lodówki.


3. Na blachę układamy warstwę ciasta, na to pokrojony w kostkę rabarbar oraz truskawki (jeśli truskawki są duże to kroimy je na polówki), posypujemy odrobiną cukru i układamy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy ok 50 min w 180 C.







Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz