niedziela, 2 czerwca 2013

Lodowiec

Przyjechałam na kilka dni do rodziców, żeby się nacieszyli wnuczkiem:) Przeglądam skarbnicę wiedzy - czyli zeszyt z przepisami mamy. Przepisuję ulubione i co jakiś czas będę publikować.
Dzisiaj robiliśmy dwa ciasta, jedno jest pieczone a drugie nie.
Zacznę od tego bez pieczenia, jest to przepyszny deser akurat na letnie dni, chociaż w zimie też mi smakuje:)






Składniki:
1 kostka margaryny
2 opakowania galaretki
1 duża paczka biszkoptów okrągłych
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki kakao
1 szkl. mleka
sok z cytryny
owoce - np brzoskwinie z puszki

Sposób wykonania:

  1. Mleko zagotować, cukier z żółtkami i budyniem wymieszać na jednolitą masę, wlewać powoli do mleka ciągle mieszając aby nie utworzyły się grudki. Gdy zrobi się gęsty budyń - o jednolitej konsystencji odstawić do ostygnięcia. 
  1. Margarynę zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń, dodać do smaku troszkę soku z cytryny, następnie podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  2. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami uprzednio maczanymi w galaretce (odrobinę galaretki odlewamy z całości przeznaczonej do polania na górę). następnie wykładamy jasna masę, na to warstwa biszkoptów, kakaowa masa a na to owoce i zalewamy tężejącą galaretką.


Smacznego :)


1 komentarz:

  1. zrobilam!!!juz nie moge sie doczekac kiedy go wyjme z lodowki i sprobujemy,moja corcia ukladala owoce i oblizywala miski wiec musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń