Ciasto kefirowe
Jest to błyskawiczne i mega proste, wilgotne i bardzo smaczne ciasto. Pierwszy raz piekłam ciasto z kefirem, zazwyczaj używam maślanki czy też jogurtu, ale ponieważ data ważności kefiru zrównała się z data w kalendarzu postanowiłam spożytkować go piekąc właśnie to ciasto.
Składniki:
2 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1/2 szkl. cukru,
1 szkl. kefiru - ja użyłam gęstego
3 jajka
cukier waniliowy
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, wlewamy do formy - ja użyłam keksówki - pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
2 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1/2 szkl. cukru,
1 szkl. kefiru - ja użyłam gęstego
3 jajka
cukier waniliowy
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, wlewamy do formy - ja użyłam keksówki - pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Nigdy nie robiłam ale fajnie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na kefirze albo jogurcie, rozpływają się w ustach :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, chętnie skosztowałabym kawałek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń