duży bakłażan,
30-40 dkg mięsa mielonego,
2-3 pomidory,
przyprawy: pieprz, p. do mięsa mielonego, bazylia
ser żółty albo parmezan,
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na połowę. Wykrawamy środek zostawiając 1 cm od brzegów i dna, delikatnie solimy i smarujemy olejem z każdej strony. Wkładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. na 180 stopni.
Mięso mielone smażymy z przyprawą do mięsa, następnie jak już się lekko podsmaży wrzucamy pokrajane pomidory i wydrążone środki bakłażana. Patelnie przykrywamy, dusimy na małym ogniu aż pomidory i bakłażan zmiękną i ładnie połączą z mięsem. Jak farsz już mamy gotowy to doprawiamy pieprzem i dodajemy bazylię. Następnie mięso przekładamy do bakłażana i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 min. Tak 5 min. przed końcem pieczenia posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz