środa, 17 lipca 2013

Faszerowany bakłażan

Nie wiem jak to się stało, że dopiero w tym roku pierwszy raz zaczęłam wykorzystywać bakłażana w kuchni. Za pierwszym razem użyłam do musaki (przepis się pojawi jak jeszcze raz zrobię:)) a teraz faszerowane mięsem mielonym. Smakuje wyśmienicie, miąższ staje się cudownie kremowy  mniam.



Składniki na dwie porcje:
duży bakłażan,
30-40 dkg mięsa mielonego,
2-3 pomidory,
przyprawy: pieprz, p. do mięsa mielonego, bazylia
ser żółty albo parmezan,

Wykonanie:
Bakłażana kroimy na połowę. Wykrawamy środek zostawiając 1 cm od brzegów i dna, delikatnie solimy i smarujemy olejem z każdej strony. Wkładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. na 180 stopni.
Mięso mielone smażymy z przyprawą do mięsa, następnie jak już się lekko podsmaży wrzucamy pokrajane pomidory i wydrążone środki bakłażana. Patelnie przykrywamy, dusimy na małym ogniu aż pomidory i bakłażan zmiękną i ładnie połączą z mięsem. Jak farsz już mamy gotowy to doprawiamy pieprzem i dodajemy bazylię. Następnie mięso przekładamy do bakłażana i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 min. Tak 5 min. przed końcem pieczenia posypujemy serem.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz