Jagodzianki podwójnie jagodowe:)

Jagody to chyba najbardziej naturalne owoce, rosną bez oprysków, nawozów itp., w tym roku jest ich dosyć mało, przynajmniej w moich rodzinnych stronach. Ale mimo ich wysokiej ceny nie mogłam sobie odmówić upieczenia jagodzianek:)
Miały to być normalne jagodzianki, część z jagodami w środku a część na wierzchu z posypką.
Jednak wprowadziłam poprawkę, po tym jak pierwszą turę wyjęłam z piekarnika i stwierdziłam, że jakoś tak "ubogo" wyglądają:) Więc na te drugie, które miały jagody w środku, dodałam jeszcze po 2 łyżki na wierzch i trochę posypki. Efekt wyszedł znakomity - bułeczki z dużą ilością jagód i pyszną posypką:)




Składniki na ciasto:
 1 kg mąki
 2 szkl. mleka,
 10 dag drożdży,
 masło
 2 jajka, 1 żółtko
 3/4 szkl. cukru
sok z cytryny
cukier waniliowy

 jagody - ilość uzależniona od tego jak dużo lubimy mieć w bułeczkach

Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
ok 60g masła lub margaryny

Wykonanie:
 1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka i żółtko. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać, do drożdży dodajemy ok 2 łyżek cukru i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Do miski wlewamy drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając mleka i masła i sok z połówki cytryny. Wyrabiając ciasto staramy się je jak najbardziej napowietrzyć. Jeśli wydaje nam się za gęste dodajemy więcej mleka, jak za rzadkie to mąki. Po wyrobieniu czyli po ok 15 min wierzch ciasta posypujemy lekko mąką i przykrywamy np ściereczka czekamy aż wyrośnie - czyli podwoi swoją objętość.

2. Teraz należy przygotować sobie blaszkę na której maja się piec bułeczki oraz kruszonkę. Dobrze jest przygotować sobie miseczkę z mąką, bo trzeba co jakiś czas sobie posypywać nią dłonie. Bierzemy z miski garść ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, na środek dodajemy jagody, zawijamy i zlepiamy boki - ja to robię w formie prostokąta, i kładziemy na blaszce, następnie na górę znowu dajemy jagody a na to kruszonkę i tak samo postępujemy z następnymi. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.



Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty