Kruche ciasto z jabłkami i czarnymi porzeczkami

Kruche ciasta z owocami chyba mi się nigdy nie znudzą. Połączenie jabłek obsypanych w cynamonie z czarnymi porzeczkami okazało się idealne. Jeśli chodzi o samo ciasto, to w planach było zrobienie z połowy porcji tego, którego robię zawsze, ale że synek się niecierpliwił, robiłam je w tak błyskawicznym tempie nawet nie zaglądając do przepisu. Efekt jest taki, że ciasto wyszło bardziej puszyste niż kruche:) Jabłka w cieście to popularne papierówki (po mojemu lipcówki).




Składniki:
2 szkl. mąki,
pół kostki masła,
2 jajka,
1 duża łyżka jogurtu naturalnego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szkl. cukru,
cukier waniliowy,

owoce - jabłka, czarne porzeczki.
cynamon

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 2 części, jedną większą rozkładamy na spód tortownicy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i mieszamy z cynamonem. Tak przygotowane jabłka rozkładamy na ciasto a następnie wsypujemy czarne porzeczki. Można posypać porzeczki odrobiną cukru. Na wierzch rozkładamy pozostałą mniejszą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min. w 180 stopniach.
Smacznego!


Komentarze

  1. Witaj, dodaj proszę listę obserwatorów, z chęcią dołączę. Pozdrawiam, Kasia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty