czwartek, 19 września 2013

Pani Walewska

Pani Walewska znana też jako Pychotka to bardzo wdzięczne ciasto, łatwe do zrobienia a jakże efektownie wygląda, w sam raz na jakąś uroczystość. Do tego ciasta polecam dżem z czarnych porzeczek, najlepiej taki mało słodki.  

 


Składniki:
Ciasto:
1 kostka  masła,
2,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
4 żółtka,
dżem porzeczkowy- czarna porzeczka,

Pianka:
4 białka,
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie,

Krem:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki,
3 żółtka,
3 łyżki cukru,
200g  masła.

Sposób wykonania
Ciasto: 
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy, dodajemy żółtka i masło i wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy ciasto na foremkę (prostokątną ok 28 cm) i smarujemy dżemem. Następnie wstawiamy do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. W tym czasie 2 białka ubijamy na sztywno z 0,5 szkl cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Po 20 minutach na podpieczone ciasto wykładamy masę białkową i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy kolejne 15-20 min., Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
Krem:
Połowę mleka gotujemy z cukrem, a resztę miksujemy z mąkami i żółtkami. Masę mączno-jajeczną wlewamy powoli do gotującego się mleka i gotujemy ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Gotowym kremem smarujemy jedno ciasto i przykrywamy drugim. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin i gotowe:)
Smacznego!!



3 komentarze:

  1. Wyszła Ci idealna.... Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym poczęstowała, ale ... już zjedliśmy wszystko:)

      Usuń
  2. Świetnie Ci się udała :) Robiłam ją w zeszłym roku dwa razy - wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń