Czekoladowe muffinki z likierem wiśniowym
Coś mnie podkusiło, żeby poeksperymentować, bardzo lubię czekoladowe (kakaowe) muffiny i robiłam już z różniastymi dodatkami: dżem, owoce, bakalie itp., ale nigdy z alkoholem:) Ciekawa byłam, czy wyjdą dobre a tu niespodzianka wyszły przepyszne z lekką nutą likieru wiśniowego.
Składniki suche:
2 niepełne szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
2 duże łyżki kakao (można dodać czekoladę jak wolimy),
1/4 szkl. cukru,
Składniki mokre:
jajko,
1,4 szkl. oleju,
ok 100 ml jogurtu,
ok 100 ml likieru.
Wykonanie:
Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy i nakładamy do foremek. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. I gotowe!
Smacznego :)
2 niepełne szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
2 duże łyżki kakao (można dodać czekoladę jak wolimy),
1/4 szkl. cukru,
Składniki mokre:
jajko,
1,4 szkl. oleju,
ok 100 ml jogurtu,
ok 100 ml likieru.
Wykonanie:
Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy i nakładamy do foremek. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. I gotowe!
Smacznego :)
Musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń