niedziela, 25 sierpnia 2013

Sernik z rosą

Nie jestem fanką serników, ale mam kilka swoich ulubionych, do których należy właśnie sernik z rosą. Ilość składników podana w tym przepisie jest odpowiednia dla zwykłej prostokątnej blaszki, ja zrobiłam z połowy porcji i idealnie wystarczyło na tortownicę. Dodałam jedynie o jedno jajko więcej (żółtko do sera białko do ubijania na wierzch) bo myślałam, że warstwa białek będzie za cienka, jak widać na zdjęciach warstwa białek jest takiej samej grubości co sera :D




Ser składniki:
1 kg sera - mielony lub z wiaderka (jeśli z wiaderka to w zależności od gęstości tego sera dodajemy mniej mleka i oleju),
0,5 szkl. oleju,
2 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
2 jajka,
4 żółtka,

Ciasto kruche:
Składniki:
2 szkl. mąki,
pół masła,
2 jajka,
1 duża łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,

Pianka z białek:
4 białka,
1/2 szkl. cukru

Wykonanie:
Ciasto: łączymy wszystkie składniki i ugniatamy ciasto, wkładamy do lodówki.

Ser: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy część mleka i oleju, następnie dodajemy ser, w zależności od konsystencji - a powinna być ona coś w stylu jogurtu. W zależności od użytego sera, dodajemy resztę mleka i oleju oraz budyń.
Ciasto układamy na formie, na to wlewamy ser i wkładamy do piekarnika na ok 45 minut w 180 stopni.
Po tym czasie ubijamy białka i dodajemy ok 1/2 szkl. cukru, gotową masę nakładamy na nasz upieczony sernik i wkładamy na ok 10 min do piekarnika, aż się lekko zarumieni.
Po upieczeniu wykładamy sernik z piekarnika do przestygnięcia - nie wyjmujemy z formy i czekamy, aż zacznie nam pojawiać się rosa:)


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Super sernik ! pięknie Ci wyszedł. A tortownica w jakiej piekłaś z połowy porcji - jaką ma średnicę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tortownicę mam standardową ok 25 cm.

      Usuń
  2. Jestem taaaaką fanką serników :)

    OdpowiedzUsuń