Ser składniki:
1 kg sera - mielony lub z wiaderka (jeśli z wiaderka to w zależności od gęstości tego sera dodajemy mniej mleka i oleju),
0,5 szkl. oleju,
2 szkl. mleka,
1 szkl. cukru,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
2 jajka,
4 żółtka,
Ciasto kruche:
Składniki:
2 szkl. mąki,
pół masła,
2 jajka,
1 duża łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
Pianka z białek:
4 białka,
1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
Ciasto: łączymy wszystkie składniki i ugniatamy ciasto, wkładamy do lodówki.
Ser: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy część mleka i oleju, następnie dodajemy ser, w zależności od konsystencji - a powinna być ona coś w stylu jogurtu. W zależności od użytego sera, dodajemy resztę mleka i oleju oraz budyń.
Ciasto układamy na formie, na to wlewamy ser i wkładamy do piekarnika na ok 45 minut w 180 stopni.
Po tym czasie ubijamy białka i dodajemy ok 1/2 szkl. cukru, gotową masę nakładamy na nasz upieczony sernik i wkładamy na ok 10 min do piekarnika, aż się lekko zarumieni.
Po upieczeniu wykładamy sernik z piekarnika do przestygnięcia - nie wyjmujemy z formy i czekamy, aż zacznie nam pojawiać się rosa:)
Super sernik ! pięknie Ci wyszedł. A tortownica w jakiej piekłaś z połowy porcji - jaką ma średnicę ?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Tortownicę mam standardową ok 25 cm.
UsuńRosa wyszła imponująca:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJestem taaaaką fanką serników :)
OdpowiedzUsuń