Truskawkowy deser
Sezon na truskawki powoli się kończy, więc proponuje przepyszny deser z truskawkami. Jest bardzo prosty i niebiańsko pyszny. Na spód użyłam krakersy, ale można spokojnie dać herbatniki czy ciasto biszkoptowe, jak kto woli.
Składniki:
1-1,5kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
paczka krakersów,
serek maskarpone,
ok 100ml śmietany 30%,
1 łyżeczka żelatyny,
1 łyżeczka cukru,
kakao do posypania.
Wykonanie:
Truskawki blendujemy i gotujemy. Do gorących truskawek dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Na spód naczynia (ja używam dużego prostokątnego pojemnika na żywność) układamy krakersy i wlewamy schłodzoną tężejącą masę truskawkową. Następnie rozpuszczamy żelatynę w ok 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy po łyżce serka maskarpone, wsypujemy łyżeczkę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę łączymy z przestudzoną żelatyną. Całość wlewamy na stężałe truskawki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy wierzch posypać kakao.
Smacznego!
Składniki:
1-1,5kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
paczka krakersów,
serek maskarpone,
ok 100ml śmietany 30%,
1 łyżeczka żelatyny,
1 łyżeczka cukru,
kakao do posypania.
Wykonanie:
Truskawki blendujemy i gotujemy. Do gorących truskawek dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Na spód naczynia (ja używam dużego prostokątnego pojemnika na żywność) układamy krakersy i wlewamy schłodzoną tężejącą masę truskawkową. Następnie rozpuszczamy żelatynę w ok 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy po łyżce serka maskarpone, wsypujemy łyżeczkę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę łączymy z przestudzoną żelatyną. Całość wlewamy na stężałe truskawki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy wierzch posypać kakao.
Smacznego!
To musi być pyszne, chętnie bym wypróbowała. Użyłaś solonych krakersów, czy herbatników?
OdpowiedzUsuńJa użyłam krakersów, żeby całość nie była za słodka:)
OdpowiedzUsuń